Λίστα Εξετάσεων

Καλλιέργεια ούρων

Σχετικά με την εξέταση

Φυσιολογικά, τα ούρα είναι ένα στείρο βιολογικό υγρό. Παρουσία μικροβίων στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη ή επιμόλυνση του δείγματος.

Η καλλιέργεια ούρων διενεργείται για την απομόνωση, ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών.

Δείγμα

Πρώτα πρωινά ούρα

Προετοιμασία

Πριν την ούρηση απαιτείται πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό (Απαγορεύεται η χρήση αντισηπτικών σαπουνιών). Ακολουθεί ξέπλυμα με άφθονο νερό και σκούπισμα με καθαρή πετσέτα.

Διαδικασία

Λήψη δείγματος κατά το μέσο της ούρησης σε ειδικό, αποστειρωμένο δοχείο (ουροσυλλέκτης). Μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο εντός μίας ώρας. Εάν δεν είναι εφικτό, συντήρηση του δείγματος στο ψυγείο (έως τέσσερις ώρες).

Βρέφη: Απευθείας λήψη σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (clean catch) και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η λήψη γίνεται σε ειδικά αποστειρωμένα σακουλάκια.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να γίνει η λήψη με μη – επεμβατικές μεθόδους και όταν ο θεράπων ιατρός το θεωρήσει απαραίτητο, πραγματοποιείται υπερηβικός καθετηριασμός σε βρέφη ή καθετηριασμός ουρήθρας σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Άτομα με μόνιμο καθετήρα: Απολυμαίνεται η περιοχή και το δείγμα λαμβάνεται από τον σωλήνα του ουροκαθετήρα και όχι από τον σάκο.

Αξιολόγηση καλλιέργειας

Σε περίπτωση απουσίας μικροβίου, η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται στείρα.

Σε περίπτωση

  • παρουσίας μικροβίου σε ποσότητα <1000 cfu/ml, η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται αρνητική. Σε αυτή την περίπτωση, το δείγμα έχει επιμολυνθεί.
  • παρουσίας μικροβίου σε ποσότητα 1000-10000 cfu/ml, η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται αρνητική. Αυτό απαντάται σε περίπτωση επιμόλυνσης, ή σε περίπτωση υποχώρησης προϋπάρχουσας λοίμωξης.
  • παρουσίας ενός μικροβίου σε ποσότητα άνω των 100000 cfu/ml, η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται θετική και η διάγνωση είναι ουρολοίμωξη.
  • ανάπτυξης δύο μικροβίων όπου το ένα είναι > 100000 cfu/ml και το άλλο σε μικρή ποσότητα, αξιολογούμε το πρώτο μικρόβιο μόνο.
  • ανάπτυξης δύο μικροβίων όπου και τα δύο είναι >100000 cfu/ml, αξιολογούμε και τα δύο.
  • ανάπτυξης τριών ή παραπάνω μικροβίων, το δείγμα θεωρείται ακατάλληλο και -επί ενδείξεως- συνιστάται επανάληψη.

Στη συνέχεια, ταυτοποιείται το παθογόνο/τα παθογόνα και τέλος, διενεργείται αντιβιόγραμμα το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία του μικροβίου σε διάφορα αντιβιοτικά.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

  • Καλλιέργεια ούρων διενεργείται στις παρτακάτω περιπτώσεις:

Στο πλαίσιο ενός προληπτικού ελέγχου (check-up).

Όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως συχνουρία, δυσουρία, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, δυσάρεστη οσμή ούρων, πόνος στην περιοχή της πυέλου.

Για να παρακολουθήσουμε την πορεία της λοίμωξης μετά από αντιβιοτική αγωγή.

Προληπτικά, σε έγκυες.

Πριν τη διενέργεια ουρολογικών επεμβάσεων.

 

  • Η καλλιέργεια θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν την έναρξη αντιβιοτικής αγωγής.

 

  • Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ουρολοιμώξεων

Ηλικία

Συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος

Παρατεταμένη ακινησία

Νεφρικοί λίθοι

Σακχαρώδης διαβήτης

Εγκυμοσύνη