BLOG

Διαγνωστικές εξετάσεις covid-19: Όσα θέλουμε να ξέρουμε

Τις απαντήσεις για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 μας τις δίνει η Βιοπαθολόγος Γεωργία Πίννα

Ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στο απόγειό τους και όλοι θέλουμε να τις περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ξένοιαστα, τα κρούσματα του κορωνοϊόυ συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η διενέργεια έγκαιρων και αξιόπιστων covid tests κρίνεται απαραίτητη για να μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι με ασφάλεια και να βοηθήσουμε στη μη διασπορά του ιού.

Πότε κάνουμε μοριακό τεστ και πότε rapid test; Μπορούν να επηρεάσουν οι γενετικές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 την αποτελεσματικότητα των τεστ; Τι μας έμαθε η πανδημία και πώς στεκόμαστε μπροστά στις προκλήσεις και τις επιταγές της υγείας; Τις απαντήσεις για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 μας τις δίνει η Βιοπαθολόγος Γεωργία Πίννα, Επιστημονική Διευθύντρια στο Διαγνωστικό Κέντρο LabCare με έδρα τον Πειραιά.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 με rapid test σε σύγκριση με το μοριακό τεστ; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα  που συνοδεύουν το κάθε είδος εξέτασης;

Τα rapid tests ανιχνεύουν αντιγόνα (πρωτεΐνες) στην επιφάνεια του ιού με τη μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας. Έχουν καλή ειδικότητα αλλά μικρότερη ευαισθησία (περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) συγκριτικά με τα μοριακά tests. Eίναι όμως ταχύτερα, φθηνότερα και ευκολότερα στην εκτέλεσή τους. Είναι πολύ αποτελεσματικά σε περίπτωση μολυσματικών ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο αποτελώντας για τον λόγο αυτόν, εξέταση επιλογής για την επιδημιολογική επιτήρηση σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός καθώς οδηγούν στον άμεσο εντοπισμό και στην απομόνωση κρουσμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της διασποράς του ιού.

Με το μοριακό τεστ (PCR) πραγματοποιείται απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού (εφαρμόζεται η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή ανιχνεύοντας έτσι, δύο διαφορετικούς στόχους του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2). Αν και η μέθοδος είναι ακριβότερη και πιο χρονοβόρα συγκριτικά με το rapid test, παραμένει έως και σήμερα, η επιλογή με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr